Wat is een WTW installatie? En hoe werkt het?

Een WTW installatie is een ventilator die niet alleen zorgt voor de afvoer van vuile lucht uit je woning, maar ook voor de aanvoer van verse buitenlucht. De warmtewisselaar in de WTW installatie zorgt er vervolgens voor dat de verse buitenlucht voorverwarmd wordt door de restwarmte van de afgezogen lucht uit je woning. Hierdoor vindt er warmteoverdracht plaats zonder dat beide luchtstromen met elkaar in aanraking komen.

Energiebesparing door een WTW installatie

Maar liefst 95% van de warmte uit de afgevoerde lucht uit de woning wordt teruggewonnen door de warmtewisselaar. De warmte wordt overgedragen aan de verse buitenlucht, zodat deze altijd op temperatuur is bij het binnenstromen van uw woning. Hierdoor heb je geen last van koude luchtstromen door het huis.

Onderhoud WTW installatie

Om een goede af- en toevoer van lucht te kunnen garanderen is regelmatig onderhoud aan de WTW installatie belangrijk. Na verloop van tijd hopen stof en bacteriën zich op in het WTW-systeem, de luchtkanalen en andere onderdelen van het ventilatiesysteem. Met als gevolg verminderde afzuig- en toevoercapaciteit, ongezonde lucht, vocht én schimmels die in de woning terecht kunnen komen.

Twee maal per jaar zal er op het bedieningspaneel van de unit afwisselend de tekst “FiL” weergeven worden, gevolgd door “tEr” om je eraan te herinneren dat de filters vervangen moeten worden.

Voordelen reinigen WTW installatie

Het reinigen van de WTW installatie zorgt ervoor dat het hele systeem optimaal werkt. Hierdoor profiteer je van vele voordelen, zoals:

  • Schone lucht
  • Optimale afzuigcapaciteit
  • Geen last van geurtjes vanuit de WTW-unit
  • Minder lawaai vanuit de WTW-unit
  • Problemen worden tijdig ontdekt
  • Minder reparatiekosten
  • Systeem gaat langer mee
  • Energiebesparing
  • Gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat voorkomt daarmee weer klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten, longaandoeningen en vermoeidheid.

Advies reiniging en onderhoud van uw WTW installatie

ComfortServices, ons service en onderhoudsbedrijf, adviseert om ieder half jaar uw filters te laten vervangen. Het is ook van belang om de filters tussentijds te (laten) reinigen. Bij een nieuwe woning is het verstandig om de filters de eerste tijd regelmatig te reinigen of te verwisselen omdat de filters door het bouwstof eerder vervuilen.

In het vervolg op de hoogte blijven van alles op het gebied van een gezond binnenklimaat? Houd dan onze Facebook of LinkedIn in de gaten.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op via het contactformulier of neem telefonisch contact op:

88 134 30 00

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×