De voordelen van een goed werkend ventilatiesysteem

zondag 12 augustus 2018

Energiebesparen, wie wil dat nou niet? Daarom worden de meeste huizen tegenwoordig voorzien van zonnepanelen, vloerverwarming en een dikke isolatielaag. Goed bezig zou je denken. Alleen wordt één ding vergeten: isoleren betekent ventileren! Slecht ventileren kan de oorzaak zijn van: schimmel, muffe lucht, hoofdpijn, slecht slapen, allergische reacties en problemen met de longen en luchtwegen.

Nou, dan zetten we toch gewoon een raam of het ventilatierooster open? Als je energie wilt besparen en niet op de tocht wilt zitten, is dat geen goede optie. Bovendien worden niet alle ruimtes daarmee goed geventileerd. Er blijven ‘dode hoeken’ over waar lucht niet of nauwelijks wordt ververst. Een goed ventilatiesysteem gaat dit tegen.

Wanneer moet je een ventilatiesysteem vervangen?

Het aanleggen van een compleet ventilatiesysteem is behoorlijk ingrijpend. Ga je (ver-)bouwen, dan is het advies om direct een goed ontwerp te laten maken. Niet alleen werkt je ventilatiesysteem dan beter, maar je zult ook veel minder last van geluid hebben. Vervanging van een bestaand systeem is een stuk minder ingrijpend. Denk daarbij aan plaatsing van sensoren voor vocht in je badkamer en CO2 in je woon- en slaapkamers om zo gericht mogelijk te kunnen ventileren.

Ook bij overmatig geluid kan het verstandig zijn om een keer goed naar je ventilatiesysteem te laten kijken. Er kan iets mis zijn met je systeem of mogelijk is er in de loop van de tijd iets aan verandert. Andere zaken waar je op moet letten, is of je systeem goed is onderhouden en uit welk jaartal het stamt. Als je nog wisselstroommotoren hebt, dan is het sowieso interessant om ze te vervangen door gelijkstroommotoren vanwege het energieverbruik. Bij een simpel ventilatiesysteem levert dit al 30 tot 40 euro per jaar op.

 

Win-win situatie

Zo wilde laatst een Vereniging van Eigenaren (VvE) alle dakventilatoren verplaatsen en zelfs verminderen om plaats te maken voor zonnepanelen. Ze vonden dat de dakventilatoren maar in de weg stonden. Maar zonder die ventilatoren, kan zo’n flat natuurlijk niet worden geventileerd met -zoals eerder aangegeven- alle gevolgen van dien als vieze geurtjes en schimmel.

Door nieuwe, energiezuiniger ventilatoren op het dak te plaatsen, was er veel minder stroom nodig en dus ook minder zonnepanelen. Uiteindelijk was er dus plek genoeg voor de benodigde zonnepanelen. Een win-win situatie. Aan het woord is Roger Keijsers, directeur van ComfortServices. “Vaak wordt vergeten de bron aan te pakken. Kijk eerst naar je energieverbruikers en hoe je daar op kunt besparen en pas daarna naar hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.”

 

Vervanging van je ventilatiesysteem levert vaak financieel voordeel op.

Tel daarbij op de toename van je leefcomfort door het verbeteren van je binnenklimaat: verse lucht, beter slapen en je gezonder voelen. Het zou zonde zijn om dit niet in overweging te nemen, zeker wanneer je je huis toch al gaat (ver-)bouwen.

Vraag je jezelf af wat voor systeem er in jouw huis zit? Stuur dan een foto op naar ComfortServices. Wij kunnen op afstand een inschatting maken hoe oud je installatie is. Ook voor het laten maken van een quick-scan of een advies op maat kunt u bij ons terecht.