Belang mechanische ventilatie in schoolgebouwen

maandag 12 november 2018

Gevolg slechte luchtkwaliteit

De vele klachten die een slechte luchtkwaliteit in een schoolgebouw met zich meebrengt hebben we allemaal wel eens ervaren. En dat is niet vreemd: uit onderzoek van TNO blijkt dat het binnenmilieu in 80% van de schoolgebouwen in het primair onderwijs te wensen overlaat. De klachten die het slechte binnenklimaat met zich meebrengt zijn bijvoorbeeld:

  • Hoofdpijn
  • Concentratieverlies
  • Dufheid
  • Moeheid

Buiten deze klachten kan een slechte luchtkwaliteit zelfs resulteren in ziekte en verergering van luchtwegaandoeningen.

Mechanische ventilatie op school

Kinderen hebben een leerplicht vanaf vijfjarige leeftijd, tot en met het schooljaar waarin ze 16 jaar oud worden. Vele van hen gaan echter al vanaf hun vierde levensjaar naar school. De meeste studeren tot ze een jaar of 24 zijn. Dat houdt in dat er bijna 20 jaar (!) doorgebracht wordt in een schoolgebouw.

Een middelbare scholier krijgt ongeveer 1000 uur les per jaar, in een ruimte die vaak ook gedeeld wordt met meer dan 25 mede scholieren. In een ruimte waar concentratie erg belangrijk is, is mechanische ventilatie ook van groot belang.

Co2 concentratie klaslokaal

Met name als er zo veel mensen in één ruimte zijn is er al snel sprake van een te hoge CO2 concentratie. In combinatie met een slecht binnenklimaat zorgt dit tevens voor een te hoge temperatuur, waarbij “even een raampje open zetten” geen resultaat zal leveren. In de winterdag zal dit alleen voor tocht en koude lucht zorgen, waardoor de centrale verwarming nog harder zal gaan werken om de temperatuur op peil te houden met een zeer droge lucht als gevolg.

Gezonde binnenlucht door een goed mechanisch ventilatiesysteem

De slechte luchtkwaliteit in schoolgebouwen raakt niet alleen de scholieren, maar ook het personeel, waardoor er zich nog een groter probleem voordoet. Zo ver hoeft het echter niet te komen: een gezond binnenklimaat is met goede reiniging en onderhoud aan huidige ventilatiesystemen en vernieuwing van oude mechanische ventilatiesystemen ook in schoolgebouwen gemakkelijk te realiseren.

Hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag eens een kijkje nemen naar de mogelijkheden bij uw mechanisch ventilatiesysteem.