Luchtkwaliteit meten: hoe doe je dat?

Wat houdt luchtkwaliteit in en hoe kunnen we luchtkwaliteit binnen het beste meten? Wat is gezonde lucht eigenlijk? Praten we dan over zuurstofrijk, een lage concentratie CO2 (max 800 PPM), geen fijnstof en geen vluchtige stoffen? Of gaat het om de temperatuur in combinatie met luchtvochtigheid?

Luchtkwaliteit betekent niet voor iedereen hetzelfde. Wikipedia stelt het volgende: ‘Luchtkwaliteit geeft de mate van afwezigheid van luchtvervuiling aan. Dit kan buiten, in de open lucht zijn, zoals gemeten wordt door het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit, of binnen, in een woning of gebouw. Luchtkwaliteit is afhankelijk van de aanwezigheid van stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier.’

Kortom: de luchtkwaliteit is van nature goed, mits we er zelf geen vervuiling aan toevoegen. Dit geeft ons natuurlijk de kans om er voor te zorgen dat de luchtkwaliteit in onze leefomgeving goed is. In deze blog vertellen we je meer over hoe slechte luchtkwaliteit ontstaat, hoe luchtkwaliteit gemeten wordt en hoe je zelf de luchtkwaliteit kunt verbeteren.

Ontstaan slechte luchtkwaliteit

We weten waarschijnlijk allemaal dat we als mens CO2 uitademen. Daar ontkomen we niet aan. De CO2 in onze leefomgeving mag niet te hoog oplopen. Koken en bakken (vooral op gas, elektra en in de oven) zorgen ervoor dat fijnstof vrijkomt. Daarnaast bevordert gebruik van chemische schoonmaakmiddelen, verf, wc verfrissers, deodorant of haarlak uit een spuitbus en brandende kaarsjes onze luchtkwaliteit niet. Moeten we nu allemaal in paniek raken? Nee, dat hoeft niet. We moeten wel alert blijven.

In Nederland hebben we via wet- en regelgeving vastgesteld welke luchthoeveelheden er per type ruimte geventileerd moet worden. De luchtkwaliteit die je mag verwachten bij deze luchthoeveelheden is gebaseerd op gemiddelde inzichten. Let dus op: als je woning voldoet aan de minimale eisen, mag je er niet zomaar vanuit gaan dat de luchtkwaliteit in jouw huis optimaal is. Immers: wat is gemiddeld en wie voldoet daaraan?

In de praktijk zien we dat slechte luchtkwaliteit in veel woningen het gevolg is van gebrekkige ventilatie. Dat geldt voor goed geïsoleerde nieuwe woningen. Maar ook oudere woningen waar geen of minimale ventilatie is, kampen met slechte binnenlucht.

Luchtkwaliteit meten

Nu je in grote lijnen weet hoe slechte luchtkwaliteit ontstaat, leggen we je graag uit hoe je luchtkwaliteit binnen kunt meten.

Er zijn meters op de markt waarmee je luchtkwaliteit kan meten. Ook op de consumentenmarkt kun je tegenwoordig betaalbare meters vinden. De kwaliteit van de gebruikte sensoren bepaalt vooral de prijs. Voor een gedegen meting moeten wat ons betreft de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, zuurstofgehalte, fijnstof en andere vluchtige stoffen gemeten moeten worden. Pas als deze waarden bekend zijn kan er een goede uitspraak gedaan worden over de luchtkwaliteit.

Aan de hand van de meetresultaten kan het gebruik van het ventilatiesysteem aangepast worden. Dit kun je met de hand doen door bijvoorbeeld de schakelaar (regelaar) op een andere stand te zetten. Wat je steeds meer gaat zien is dat meters direct een signaal geven aan de installatie om op of af te toeren; dus om meer of minder te ventileren. Op die manier borg je dat er continue voldoende geventileerd wordt en je luchtkwaliteit optimaal blijft.

Het belang van een gezonde luchtkwaliteit

Vele wetenschappelijke onderzoeken bevestigen de invloed van goed ventileren. Ook groeit de bewustwording in Nederland voor een gezond binnenklimaat. Naast sport en voeding wordt luchtkwaliteit een steeds belangrijker item in ons leven.

En laten we eerlijk zijn: wie wil er nou niet werken aan een betere gezondheid? Luchtkwaliteit en gezondheid gaan hand in hand. Onderzoek wijst uit dat gezondere binnenlucht direct leidt tot: meer fitheid, een hogere productiviteit, meer weerstand van het lichaam en – niet te vergeten – een belangrijke afname van astmatische en COPD klachten.

Tips om de luchtkwaliteit te verbeteren

Wat kun jij doen om de luchtkwaliteit in jouw woning te verbeteren?

  • Verdiep jezelf in het juiste gebruik van het ventilatiesysteem in jouw woning
  • Beperk het gebruik van materialen en middelen die zorgen voor verstoring van de luchtkwaliteit, zoals luchtverfrissers
  • Laat je ventilatiesysteem goed installeren en inregelen zodat de binnenlucht in alle ruimtes in jouw woning op de juiste manier worden ververst
  • Geef extra aandacht aan de badkamer; geef schimmels geen kans door goed te ventileren
  • Laat je ventilatiesysteem onderhouden door een specialist: filters moeten regelmatig vervangen worden en de ventilatie unit, roosters en kanalen moeten periodiek gereinigd worden
  • Zorg ervoor dat tijdens én tot één uur na het koken de afzuigkap gebruikt wordt
  • Zet ook de ventilator in je keuken harder gedurende het koken, zeker wanneer je met gas kookt (fijnstof!)
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van probiotische schoonmaakmiddelen

tips voor verbeteren luchtkwaliteit

Meer weten over een gezond binnenklimaat?

Wil jij meer weten over een gezond binnenklimaat? Of het meten van luchtkwaliteit?

Lees dan onze andere blogs voor nog meer informatie.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over jouw ventilatie? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag met alles rondom ventilatie en luchtzuivering.

 

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op via het contactformulier of neem telefonisch contact op:

(0) 88 134 30 00

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×