Reinigen van uw ventilatiesysteem – voor gezonde en frisse lucht

maandag 16 juli 2018

Een aantal jaren geleden werden de filters van ventilatiesystemen op kantoren en in huizen regelmatig vervangen. Dat kwam doordat er vroeger veel meer binnen werd gerookt. Fijnstof en andere vervuiling is veel minder zichtbaar. “Mensen zien bacteriën niet, omdat ze door goede filters worden opgevangen. Daarom zien ze vaak de nut en noodzaak niet om de filters te vervangen. Maar niets is minder waar”, aldus Wouter Meeuws, werkvoorbereider/calculator bij Interduct Comfortservices.

 

Vocht en schimmels door slecht ventileren

We produceren meer vocht dan we denken; dagelijks zo’n 300 tot 700 gram waterdamp. Dat veroorzaakt vocht en schimmels. Huismijt is er dol op. Allemaal dingen die je liever niet in je huis hebt. Op het moment dat de lucht in de woning slecht is, gaan mensen minder goed functioneren. Zo gaat je concentratievermogen achteruit en heb je minder energie. Diverse onderzoeken hebben dit al uitgewezen.

Vochtvreters helpen, maar slechts een beetje. Ventilatie kan dit probleem wel oplossen, mits het systeem goed is ontworpen en regelmatig wordt onderhouden. “Het is aan te raden om een ventilatiesysteem in te laten regelen door een installateur die luchttechnische specialisten in dienst heeft. Met geijkte apparatuur kan elke ruimte afzonderlijk worden ingeregeld. Een badkamer vraagt om andere ventilatie-instellingen dan bijvoorbeeld een woonkamer”, aldus Meeuws.

 

Zo maak je optimaal gebruik van je ventilatiesysteem

Doordat huizen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd zijn, wordt het belang van goede ventilatie steeds groter. Goed onderhoud van een ventilatiesysteem is zeker zo belangrijk. “Veel mensen weten niet goed hoe ze een ventilatiesysteem goed moeten gebruiken”, geeft Wouter aan. “Dat is jammer, want daarmee halen ze niet het optimale rendement eruit.” Als tip geeft hij aan dat je in ieder geval nooit je filters in de wasmachine moet doen. Dat lijkt een mooie oplossing om je filters schoon te maken, maar dan kan de filterklasse niet meer worden gegarandeerd. Om kosten te besparen stappen mensen ook vaak over op goedkopere filters. Wil je het maximale rendement uit je ventilatiesysteem halen, dan is het toch aan te raden om de juiste filters te kopen. Originele filters voor WTW’s beschikken vaak over G3, G4 of G7 efficiëntie. Goedkopere filters veelal niet. Hierdoor vervuilt de unit sneller en wordt vervuilde lucht de woning ingeblazen.

 

Periodiek onderhoud aan je ventilatiesysteem

Bij een warmte-terugwin-unit (WTW) is het verstandig om ieder half jaar de filters te vervangen. Als er een afzuigsysteem op het ventilatiesysteem is aangesloten, zelfs om de vier maanden. Om het rendement te vergroten kan in de tussenliggende periode met een stofzuiger de filters licht worden afgenomen om de grove stofdeeltjes weg te halen. De luchtkanalen zelf moeten om de 6 tot 8 jaar worden schoongemaakt.

Als je eenmaal ervaren hebt hoe fijn het is om een goed geventileerd huis te hebben, wil je niet anders meer!

Heeft u vragen over uw systeem, bijvoorbeeld hoe u het gebruik ervan kunt optimaliseren? ComfortServices staat u graag te woord.